Bläckfisken i Gullmarsfjorden. Fiskarnas Rike.

Bläckfiskarna i Gullmarsfjorden

De besynnerliga tioarmade bläckfiskarna kommer om höstnätterna upp från djuphålorna i Gullmarsfjorden. Undervattensfotografen Tobias Dahlin fick under inspelningarna av Fiskarnas rike nöjet att dokumentera dessa charmiga individer. Se filmklippet här nedan.

Tobias berättar:

– Oftast möter jag dem nergrävda i lersluttningarnas sediment på 20-30 meters djup. Emellanåt stöter jag också på dem pelagiskt. I den fria vattenmassan, med partiklar som liknar stjärnhimlar, svävar bläckfiskarna fram graciöst i fjordens kosmos.

”När jag tvingas lämna dem, har jag vid flera tillfällen funnit mig själv långt ute i frivattnet helt utan referenser…”

För att få till de längre filmsekvenserna följer jag dem ut i rymden. Uppfattningen om tid och rum försvinner. När jag tvingas lämna dem, har jag vid flera tillfällen funnit mig själv långt ute i frivattnet helt utan referenser och föreställning om riktning eller hur långt ner det är till botten. Här skulle det kunna vara 60 meter djupt. Det är i dessa lägen en kompass kommer väl till pass.

Den tioarmade bläckfisken ser du till hösten i SVT:s naturfilmstrilogi Fiskarnas rike.

Fiskarnas Rike del 1 visas på SVT2 söndagen den 17 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 2 visas på SVT2 söndagen den 24 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 3 visas på SVT2 söndagen den 31 oktober klockan 19:00.
Trilogin och ”Bakom kulisserna-material” finns även på SVT Play från den 17 oktober.

Pelicula

A modern theme for the film industry & video production
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.