I endast en droppe av Östersjön lever hjuldjuret

Makrofilmaren och småkrypsexperten Hans Berggrens passion är den lilla världen. Hans bilder av våra knappt synliga vattenvänner är oumbärliga för att vi kunna visa en heltäckande bild av våra vattenmiljöer. Här dyker Hans ner i droppe av Östersjön för att filma det fascinerande hjuldjuret.

Ända sedan de tidiga barnaåren har vatten utövat en oemotståndlig dragningskraft på Hans Berggren. Han utbildade sig till limnolog och hans yrke blev att dokumentera den lilla världen. Han införskaffade sig specialutrustning för makrofotografering och en massa akvarier, allt för att visa de varelser som är så små att vi inte kan se dem med blotta ögat.

– I en droppe vatten från Östersjön kan man till exempel hitta hjuldjuret. Namnet kommer från den krans av flimmerhår som sitter i framändan av djuret, och som ser ut som ett hjul. Den lever på bakterier och encelliga plankton, som de viftar in med flimmerhåren. De kan förekomma i stora mängder under våren, och utgör viktig föda för fisklarver, berättar Hans.

Kika på hjuldjuret här nedan:

Fiskarnas Rike del 1 visas på SVT2 söndagen den 17 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 2 visas på SVT2 söndagen den 24 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 3 visas på SVT2 söndagen den 31 oktober klockan 19:00.
Trilogin och ”Bakom kulisserna-material” finns även på SVT Play från den 17 oktober.

Pelicula

A modern theme for the film industry & video production
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.