Simon Linberg filmar under ytan för Fiskarnas Rike

Simon Lindberg: ” På bara en halvmeters djup finns det hur mycket intressant som helst att fånga med kameran.”

Simon Lindberg är undervattensfilmaren som trivs i de grunda vikarna. Med snorkel, mask och våtdräkt fångar han våra svenska undervattensmiljöer med både estetik och finess. Nu är han aktuell som fotograf i naturdokumentären Fiskarnas Rike.

Vad jag förstår så är du en relativt nykläckt undervattensfotograf – vad innebär det för dig att medverka i en sådan här stor produktion som Fiskarnas Rike?
– Stort. Mycket stort såklart. Jag hade legat ute i två somrar i rad och samlat ihop material. Jag lade upp några klipp på Youtube och skickade i väg till lite folk som kunde tänkas vara intresserade. Sen var det typ bara Martin som svarade. Den personen jag minst av alla trodde skulle svara. Jag fick hybris och höjd puls såklart när han berättade att han ville ha med mig i SVT-produktionen Fiskarnas Rike. Riktigt, riktigt roligt.

Vad är det som får dig att försvinna ner under ytan med kameran?
– Tyngdlösheten, allt ser så annorlunda ut och allt känns annorlunda. Sen gillar jag ju den konstnärliga delen av filmningen och under ytan så blir ljuset så läckert.

Vad har du för framtidsplaner om vi pratar om fotografering i vattenmiljöer?
– Jag håller fortfarande på och letar efter min nisch, jag vet inte exakt vad jag är allra mest intresserad utav. Om det är naturfilm eller om det annan filmning under ytan det vet jag inte riktigt än. Jag filmar även andra saker som drar mer åt konst-hållet. Abstrakta bilder med mycket mönster och siluetter. Det är lite svårt att förklara. 

Vad vore drömmen för dig som ung fotograf?
– Det är lite oklart exakt vad drömmen är. Jag har svårt att svara på det. Men att få verka kreativt i en undervattensmiljö och samtidigt skapa något som i sin tur gör jättestor skillnad för naturen.

Har du några tips till andra unga fotografer som är intresserade av undervattensfoto?
– Ja. Om man gillar mycket färger så skulle jag säga att man bör filma under sensommaren och välja ut klara vatten med mycket växtlighet. Sen är mitt tips att dyka i vegetationen och filma. Där inne kan man få mycket fina bilder. För att hitta klara vatten i närområdet så går du in på dykarna.nu och vidare in på ”Länsstyrelsen” och söker på ”siktdjup”, då listas de vatten som passar bäst för ändamålet. Ett annat tips som bör uppmärksammas är att man inte ska underskatta grunt vatten. På bara en halvmeters djup finns det hur mycket intressant som helst att fånga med kameran. Ett generellt kameratips är att inte hålla i kameran utan försöka rigga upp den på botten med ett stativ, så den står helt stilla.

Vad kommer du göra härnäst? Har du något intressant att avslöja?
– Jag har filmat en hel del sen 2018, men varit dålig på att ladda upp för allmän beskådan. Jag har massor av klipp som jag tänkte göra en egen liten kortfilm av. Sen bodde jag i Australien i ett år och filmande massor. Tanken är att släppa något om detta under hösten. Vi får se.

Om du får välja en vattenvarelse och en plats på jorden vad väljer du då att dokumentera?
– Någonting som jag verkligen vill filma är Cuttle fish när de parar sig, en slags bläckfisk som finns i södra Australien. Djuren är extremt vackra – färgglada och ganska stora och miljön man dyker i är karg och helt grön. I den här gröna oasen kommer det in kanske tjugo femkilos-bestar, som sedan parar sig gruppvis. Rosa bollar som far runt i allt det här gröna. Det ser väldigt vackert ut.

Fiskarnas Rike del 1 visas på SVT2 söndagen den 17 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 2 visas på SVT2 söndagen den 24 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 3 visas på SVT2 söndagen den 31 oktober klockan 19:00.
Trilogin och ”Bakom kulisserna-material” finns även på SVT Play från den 17 oktober.

Pelicula

A modern theme for the film industry & video production
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.