Espen rekdal

Espen Rekdal: ” Jag filmade varje dag i två månader – för åtta minuter film”

Espen är en av världens mest anlitade undervattensfotografer och har arbetat länge för stora produktionsbolag som BBC och National Geographic. Nu är han aktuell med unikt undervattensmaterial för dokumentärserien Fiskarnas Rike.  

Tjenare Espen – nu är hösten här. Vad var din mest intressanta upplevelse som fotograf den här sommaren?
– Jag har utnyttjat hela sommaren för Disneys räkning och exakt vad jag har gjort får jag tyvärr inte avslöja ännu. Jag har dessutom filmat bilder på sill som blir jagade av makrill och havsöring, för Martin. De bilderna tog jag precis utanför husknuten här nere. Men jag tror tyvärr inte de kommer med i just den här produktionen.

Du är ju en av fotograferna som bidragit med bilder till naturdokumentären Fiskarnas Rike – kan du berätta lite om det uppdraget? Några särskilda bilder som krävde lite extra tålamod?
– Den svåraste biten var nog att få bilder på när torsken leker. Leken sker sporadiskt och man måste lägga massor av tid för att få med själva lekögonblicket, då torskarna lägger sig buk mot buk. En annan varelse som är tålamodskrävande är marulken. Att hitta fisken brukar inte vara några problem men att filma en hel sekvens när fisken gör något intressant tar tid. Det materialet som jag filmade för Martin tog tre veckor att få ihop.

Har du något favoritvatten som du mer än gärna besöker som fotograf?
– Ja. Antarktis. Det är en helt annan planet. Först måste du borra dig genom flera meter is och när du väl kommer ner så har du ett siktdjup på 120 till 140 meter, vilket bara det är helt unikt. Allt är kristallklart och när du kikar på havsisen ovanför dig så ser det ut som Vintergatan. Stämningen är väldigt ”science fiction” om jag får utrycka mig så. Sen till råga på allt så har du is på botten, havet är så nerkylt att saltvattnet fryser på botten. Alla djur är mycket större än vad de är i våra nordiska hav. Sjöstjärnor och pirålar ser helt uppförstorade ut. Det finns svamparter som är över tusen år gamla. En häftig miljö.

Vilka bilder blev inkörsporten till drömyrket hos BBC?
– Jag började att filma och fota 1996. Jag byggde tidigt upp en portfolio med stillbilder för att visa att jag hade öga för komposition, vilket givetvis är lika viktigt när man filmar. Jag fick ett arbete på Discovery vilket senare ledde till att jag under två år i rad arbetade exklusivt för BBC:s inspelning av Den blå planeten 2. Sen har det rullat på. Man lär känna folk och man lär sig hur allt fungerar kring inspelningarna. Den biten är minst lika viktig som själva bilderna. Att man fungerar och har koll på allt runtomkring.

Hur mycket tid lägger du under ytan?
– Det varierar beroende på uppdrag. Men under pandemin så har det varit ganska mycket ändå. Under vissa uppdrag filmar vi på grundare vatten och behöver inga tuber – då brukar timmarna springa i väg. Dyker man med tuber så blir det flera dyk om dagen men kanske inte lika många timmar.  Som mest har jag haft 240 resdagar på ett år. Men det har jag dragit ner på nu för jag vill gärna fortsätta att vara gift. Så nu brukar jag försöka att inte vara borta mer än två månader om året.

Har du några tips till alla unga naturfotografer, vars dröm är att leva på fotografyrket?
– Det här är inget tips direkt utan bara ett förtydligande. Det här yrket är ju inte så häftigt och exotiskt som många kanske tror. Som filmare spenderar man massor av tid ute i fält. Och nittionio procent av den tiden går åt till att bära tung utrustning och vänta. I somras var jag i väg på ett jobb och filmade varje dag i två månader. Allt som allt blev det åtta minuter film. Är det glamour du söker så är det bara att leta vidare.

Kan du avslöja något om framtiden – medverkar du i någon spännande produktion just nu eller är allt jättehemligt?
– Just nu arbetar jag med två BBC-dokumentärer som släpps under kommande två år. Jag arbetar även med en dokumentär-serie för National Geographics Disney + som ska sändas nästa år. Utöver det håller jag på med ett eget projekt – jag kan tyvärr inte avslöja något mer än att arbetsnamnet är Passion for depth.

Fiskarnas Rike del 1 visas på SVT2 söndagen den 17 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 2 visas på SVT2 söndagen den 24 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 3 visas på SVT2 söndagen den 31 oktober klockan 19:00.
Trilogin och ”Bakom kulisserna-material” finns även på SVT Play från den 17 oktober.

Pelicula

A modern theme for the film industry & video production
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.