Island är ett föredöme när det kommer till förvaltning av resursen lax.

Islands laxförvaltning toppar listorna

När det kommer till att ta vara på naturresurser är Island i flera fall ett gott föredöme. Framför allt när det gäller förvaltningen av den vilda laxstammen som simmar i landets många älvar.

För att få lite perspektiv på hur vi i Sverige behandlar laxen, både som varelse och som resurs, begav sig Martin och Johan Falklind till Island, för att höra hur hur de förvaltade laxen. De möttes av en enad kraft där allt från myndigheter och markägare till fiskeoperatörerna gjorde allt för att förvalta fisken hållbart. Ju mer lax i älvarna desto större inkomster till Island, så enkelt är det enligt dem.

– Det var en helt samstämmig bild vi fick, oavsett om vi intervjuade folk i norr eller söder. De kunde erkänna sina historiska misstag och de verkar ha lärt sig att hela tiden skruva på regler och älvskvoter. Det var härligt att höra att alla drar åt samma håll. Jag menar inte att vi ska kopiera Island, men det vore fantastiskt om vi kunde inspireras av goda exempel för att förbättra situationen för laxen hemma i Sverige, berättar Martin.

En kort sekvens visar hur det ser ut under ytan i en frisk isländsk laxälv. Massor av lax på väg uppströms. Precis som det ska vara..

Fiskarnas Rike del 1 visas på SVT2 söndagen den 17 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 2 visas på SVT2 söndagen den 24 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 3 visas på SVT2 söndagen den 31 oktober klockan 19:00.
Trilogin och ”Bakom kulisserna-material” finns även på SVT Play från den 17 oktober.

Pelicula

A modern theme for the film industry & video production
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.