Under isen i dubbel bemärkelse

Under inspelningarna av Fiskarnas Rike använder filmteamen en rad olika tekniska lösningar för att dokumentera livet under ytan. Ibland spelar det dock ingen roll hur avancerad utrustning man använder, framför allt inte när naturen sätter käppen i hjulet.

Martin Falklind med filmteam befann sig i Abborrträsk, ett litet samhälle två mil sydost om Arvidsjaur. Planen var att dokumentera fiskarnas beteende vintertid, under isen. Filmningen av abborre och gädda blev ett fiasko då de tilltänkta sjöarna i princip var bottenfrusna med endast minimala vattenfickor. Dessutom skapade snömassorna ovanpå isen ett bäckmörker utan dess like. Martin utvecklar:

– Efter lite omplanering sjösattes en ny strategi – att filma röding i en så klar och djup sjö som möjligt. För att få tillräckligt med filmljus därnere skottade vi bort snön från stora områden, på ett par av rödingsjöarna. Vi slängde i en undervattensdrönare och en hemmagjord rigg där kameran är fäst på en stabilisator längst ut på en lång teleskopisk stång. Rödingarna var hemma och mycket aktiva, de patrullerar omkring i jakt på föda i mindre grupper. Det här kommer bli bra tänkte jag.

Redan efter någon timme grumlades vattnet kraftigt så också undervattensbilderna. De gick inte att använda. Obegripligt. Väl hemma i stugan studerade Martin filmsekvenserna noga och noterade att grumlet bestod av djurplankton, miljoners miljoner.

”Redan efter någon timme grumlades vattnet kraftigt så också undervattensbilderna”.

– Jag ringde upp vår makrofilmare och småkrypsexpert, Hans Berggren i Bromölla. Efter konsultationen tar ytterligare en plan form. Saken var den att sjöns alla djurplanton attraherades av ljusinsläppet efter skottningen. Typiskt. Det blev en tur till Arvidsjaur för att inhandla största modellen av presenningar som fanns att köpa, och sedan ut på sjön för att täcka över de skottade fälten som vi lyckades skapa. Nästkommande dagar dras presenningarna bort, vi filmade tills djurplanktonen tog över, och sen på med presenningen igen och vidare till nästa plats. Ett något omständligt arbetssätt för några sekunder film, men det fungerar i alla fall, avslutar Martin. 

Fiskarnas Rike del 1 visas på SVT2 söndagen den 17 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 2 visas på SVT2 söndagen den 24 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 3 visas på SVT2 söndagen den 31 oktober klockan 19:00.
Trilogin och ”Bakom kulisserna-material” finns även på SVT Play från den 17 oktober.

Pelicula

A modern theme for the film industry & video production
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.