Fiskarnas Rike säsong 2

Vattnets kraft del 1

Många fiskar behöver rinnande vatten för sin fortplantning. Men i älvar och åar möts de ofta av vattenkraftsdammar och andra hinder som vi människor byggt. Martin Falklind utforskar om det går att kombinera fiskvandring och vattenkraft.

Vi får också möta Sveriges första invånare efter inlandsisen, rödingen, som kan anta många olika färger och former. Bland annat får vi se unika bilder på rödingarnas lekbestyr i en helt orörd och kristallklar å i Jämtland.

Vi träffar också olika hjältar, allt från 12-årige Edvin som jobbar varje dag för att hålla liv i en sidofåra, till 90-åringar som försöker mildra effekterna av vattenkraften i en sjö.

Stora fiskar del 2

Vi människor har alltid gillat att fånga stora fiskar. Det har lett till att stören utrotades och att malen nästan försvann från Sverige. Mirakulöst nog är dessa giganter tillbaka. Martin Falklind tar oss med på en resa för att träffa både dessa märkliga fiskar och de människor som engagerar sig för deras återkomst.

Hur viktiga de stora rovfiskarnas roll är för balansen i våra vatten, får vi ett tydligt exempel på när vi besöker Storsjön i Gästrikland. Där visar gösen delar av sitt hemliga liv framför kameran, vilket också ger oss ledtrådar till hur man ska göra för att få mer och större gösar i en sjö.

Programmet avslutas med ett gäng lantbrukare som återställt ett rakt jordbruksdike, till en vacker, slingrande och öringförande å i Skåne.

Levande hav del 3

Martin Falklind bjuder på både hopp och förtvivlan när han tar med oss på en resa längs våra kuster. Vi hittar döende hajar som dumpats i en hamn, samtidigt som forskarna upptäcker att jättelika hajar gömmer sig i en djuphavsravin.

Strömmingsbristen drabbar både djur och människor längs vår östkust, men på andra sidan Östersjön finns en plats där strömmingfisket bara blir bättre och bättre. Varför?

På västkusten får se hur gänget Divers Against Ghostnets jobbar med att städa våra hav från spökredskap och hur våra färgglada läppfiskar, transporteras till Norge för att jobba i laxodlingar.

Och de stora blåfenade tonfiskarna, som började återvända till västkusten för tio år sedan, fortsätter att komma tack vare bättre internationella fiskeregler.

Fiskarnas Rike Säsong 1

Älven del 1

I första avsnittet får vi följa med programledare Martin Falklind på en resa i våra strömmande vatten. Vi möter vandrande fiskar, hotade urtidsdjur och simmande strömstarar – alla beroende av forsande vatten. Huvudrollsinnehavaren i detta avsnitt är laxen, en fisk med superkrafter.

Vi hälsar på i en älvdal där forsarna tystnat. Vi får se hur djur, växter och människor påverkas av storskalig vattenkraft, men vi får också se hur mänskliga insatser bidrar till en bättre framtid för livet längs vattendragen. Hundratals mil av bäckar och åar har återställts i Sverige, merparten av frivilliga insatser. 

60 min Del 1 av 3

Sjön del 2

I andra avsnittet av Fiskarnas Rike kommer programledaren Martin Falklind till våra sjöar. Under näckrosorna bor fiskar och djur vars tillvaro vi vet förvånansvärt lite om. Vi träffar forskare och får stifta bekantskap med Sveriges största insjöfisk, en rovfisk som kan bli tre meter lång. Men det är den glupska gäddan med sina sexhundra tänder som har huvudrollen i detta avsnitt.

Vi får reda på att övergödning och brist på rovfisk hänger ihop och vi får se hur gröna insjöar återställs till de klara bad- och fiskesjöar de en gång var. Vi träffar också insjöfiskare från Mälardalen som visar hur de jobbar med ett hållbart fiske. 

60 min Del 2 av 3

Havet del 3

I tredje delen av Fiskarnas Rike är de svenska haven i fokus. Vi får möta hajar som kan bli upp till tio meter långa och vi får lära känna några av de märkligaste varelserna som lever i våra havsdjup. Programledaren Martin Falklind berättar den fantastiska historien om den blåfenade tonfiskens återkomst till Sverige och han tar reda på var torsken har tagit vägen.

I avsnittet om havet kastas vi mellan oro och hopp. Vi får se stora trålare som fiskar till fodermjölsindustrin och vi får ta del av en framgångsrik fiskförvaltning, där kurvorna för både arbetstillfällen och fisk har vänt uppåt.

60 min Del 3 av 3

FISKARNAS RIKE SOM UTBILDNINGSFILM

Filmdistributören Kunskapsmedia Group med varumärket ETS Media har anpassat Fiskarnas Rike säsong 1 för skolan och kompletterat hela filmserien med en studiehandledning som följer läroplanen för högstadiet och gymnasiet. Skolversionerna är uppdelade på samma sätt som filmtrilogin; Älven, Sjön och Havet. Ämnen som berörs är bland annat livets uppkomst, mångfald, genetik, lokala och globala ekosystem samt människans påverkan på naturen. Det finns flera sätt att få tillgång till Fiskarnas Rike för dig som jobbar i skolan, driver en studiecirkel, inom en förening eller liknande. (Tyvärr kan man inte hyra Fiskarnas Rike som privatperson på grund av upphovsrättsliga regler).

Skolor: För dig som är lärare, sök efter Fiskarnas Rike där ni brukar strömma film.

Direkt via Kunskapsmedia Group: Är du en skola, kommun, organisation, förening etc, med en faktureringsadress, kan du hyra streams på kunskapsmediagroup.se i 72 h, för 200 kr exkl. moms. Läs mer om hur du gör på Kunskapsmedia Group. Önskar du hyra Fiskarnas Rike en längre tid? Maila: info@kunskapsmediagroup.se.

Via regional AV-central: Är din skola/organisation ansluten till en AV-/Mediacentral kan du strömma filmen/filmerna gratis via dem, förutsatt att de köpt in serien i sitt utbud. Har de inte det så kan man alltid be dem om att göra det.

Pelicula

A modern theme for the film industry & video production
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.