Hans Berggren: ”Vi har så lite erfarenhet av den lilla världen – det finns hela tiden nya saker att förundras över”
Hans Berggren är fotografen bakom de till storleken allra minsta rollinnehavarna i vår nya programserie. Kryp vars värld ryms i en enda vattendroppe. Hans har dedikerat stora delar av sitt liv till att dokumentera ”den lilla världen”. En värld vi aldrig slutar fascineras av och som är mycket betydelsefull för allt liv på jorden, vilket tas upp i naturdokumentären Fiskarnas Rike.
Vad är enligt dig det mest fascinerande med den lilla världen?
– Ja det är ju för att vi har så lite erfarenhet av den. Man hittar ständigt nya saker att förundras över. Det är både färger, former och beteenden hos de här små djuren som fascinerar. Det är en helt annan värld helt enkelt.
Vad är det allra svåraste med makrofotografering i en kontrollerad miljö?
– Det är två nyckelfaktorer, ljussättning och skärpedjup. För att få tillräckligt med skärpedjup så måste man som fotografer benämner det ”blända ner”. Och för att man ska kunna göra det så måste man ha ganska mycket ljus. Där har du dilemmat. Vissa djur tillåter inte så pass stark belysning och då går det inte alls, sen finns det andra djur som klarar det bättre.
Jag har tre rum här hemma som är anpassade efter olika typer av makrofotografering. Ett ”våtlabb”, en filmstudio för makrofoto och ett mikroskoprum för filmning av de allra minsta djuren.
Vad har varit roligast respektive mest krävande med just det här filmprojektet?
– Alltihop är roligt. Men svårast är ju att få djuren att göra det man vill. Ålarna har nog varit svårast. De ligger ju gömda den tid man ser dem. Sen blir de allt för aktiva och snabba när vattentemperaturen stiger vilket gör det svårt att fotografera dem inomhus. Så jag har arbetat vintertid i mitt växthus för att kunna dokumentera de små ålynglen. Då blir de inte fullt så snabba, utan låter sig fångas av kameran.
Arbetar du mest hemifrån vid akvarierna eller utomhus i naturen? Vad trivs du mest med?
– Det är både och. Man kan inte bara snöa in på det ena eller det andra. Man får försöka fånga helhetsbilden i naturen sen går man in i detaljerna inomhus. Många av de bilderna som jag tagit till filmen går inte att filma utomhus. Ett exempel är de små larverna som fångar partiklar från vattnet i sina nät – den filmsekvensen skulle aldrig gå att fånga i sin naturliga miljö.
Vad krävs för fotoutrustning för att kunna ta bilder av småkryp vars värld ryms i en vattendroppe?
– Så små djur kräver ett bra mikroskop. Jag använder ett interferenskontrastmikroskop som gör att jag får lite mer tredimensionella bilder. Jag fäster kameran via en adapter till mikroskopet för att kunna fånga allt på film. Det här är grejer man får pussla ihop själv för det finns inte att köpa färdigt. Sen är det precis som med all annan naturfilm, man måste in med en rejäl portion tid för att få de bilder man söker.
Har du något favorit-kryp på din ”bucketlist” som du ännu inte haft möjligheten att träffa på?
– Haha, nej jag är öppen för vad som helst som kommer framför kameran som är spännande, och det finns väldigt mycket kan jag lova. Nej, jag har ingen ”brugd” eller annat som jag skulle vilja stöta på.
Vad skulle du vilja ge för tips till de som vill ge sig på makro-filmning?
– Det gäller ju att man köper en hygglig kamerautrustning med utbytbar makro-optik. Sen är det bara att limma ihop olika akvarier i skiftande storlekar och satsa på ledbelysning som fungerar i sammanhanget. Där finns det massor att välja mellan, men jag hänvisar till alla de experter som säljer belysning. De kan säkerligen ge tips.
Jag har ju testat mig fram själv genom åren, men nu finns ju Google så där borde det ju finns en hel del information att ta del av för den nyfrälste. Å andra sidan är jag nog relativt ensam om den här nischen i Sverige. Jag känner inte till någon som jobbar i vattenmiljö på det här viset. Men det är dock inte omöjligt att det finns någon annan ute i landet som sitter i källaren och pular som jag.
Fiskarnas Rike del 1 visas på SVT2 söndagen den 17 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 2 visas på SVT2 söndagen den 24 oktober klockan 19:00.
Fiskarnas Rike del 3 visas på SVT2 söndagen den 31 oktober klockan 19:00.
Trilogin och ”Bakom kulisserna-material” finns även på SVT Play från den 17 oktober.